Tuorlasta Kaarinan matkailun helmi

Tiistai 3.9.2024


Kirjoitus on julkaistu Kunnallislehdessä 3.9.2024

Kaarina sijaitsee meren äärellä ja saariston porteilla. Saariston rengastie alkaa Kaarinasta, mutta saariston matkailijoita me palvelemme toistaiseksi vielä melko pienimuotoisesti.

Kaarinan yksi upeimpia vierailukohteita sijaitsee Tuorlassa, kauniissa historiallisessa kartanomiljöössä. Alueella toimivat Peimarin koulutuskuntayhtymä Livian oppilaitos, Tuorlan Majatalo, Väisälän avaruuspuisto, Ruduksen pihakivien esittelyalue ja Lounais-Suomen Puutarhayhdistys. Aluetta ympäröivät upeat ulkoilureitit ja oppilaitoksen alue ulottuu merenrantaan saakka. Rannassa sijaitsee pieni rantasauna ja parhaat päivänsä nähnyt laituri.

Tuorlan alueen matkailua kannattaisi ryhtyä kehittämään yhteistyössä oppilaitoksen ja alueella toimivien yritysten ja yhdistysten kanssa. Oppilaitoksen vastuulla on kiinteistöjä, jotka eivät opetustoimeen liity, esimerkiksi vanha mylly Värijoen varrella.

Rengastietä ajatellen, Kuusiston linnanrauniot edellyttävät edestakaista ajoa yli 10 kilometriä ja siksi matkailijat eivät välttämättä sinne poikkea. Voisimme ryhtyä kehittämään Tuorlasta Saariston rengastien lähtöpistettä, josta kesäaikaan kulkisi muutama lauttavuoro Kuusistoon.

Tuorlassa on Saariston rengastien ohella potentiaalia lähi- ja luontomatkailulle, maatilan elämän tarkkailulle muun muassa lehmien ja lampaiden laiduntaessa alueella, monipuoliselle kokous-. tapahtuma- ja leiritoiminnalle oppilaitoksen tiloissa kesäaikaan sekä puutarhamatkailulle. Tuorlan alueelta löytyy niin hyötykasveja, perinnekukkia ja Alppiruusupuiston alku. Alueelta löytyy tiloja kesäisille taidenäyttelyille Wiurilan kesän tyyliin, avaruuspuiston potentiaalia unohtamatta.

Toivottavasti Tuorlan mahdollisuudet ei pelkästään upeana opetusympäristönä vaan myös matkailun helmenä tunnistetaan niin päätöksenteossa, viranhaltijoiden kuin yrittäjienkin keskuudessa. Mahdollisuuksia alueella – ja Kaarinassa riittää!

Sanna Vauranoja
Peimarin koulutuskuntayhtymän hallituksen pj. (kok.)

Päivi Lehtovaara
Kaarinan valtuutettu, teknisen lautakunnan jäsen (kok.)